Univerzitetna knjižnica Maribor v novi podobi ali splošnoznanstvena knjižnica in specialni uporabnik (Knjižnica, 1990)
Nova stavba Univerzitetne knjižnice v Mariboru je vzbudila v ožjem in širšem prostoru veliko pozornost, v strokovni in politični javnosti pa nemalo pričakovanj. Ta pričakovanja so za UKM moralna obveza, saj je prva dobila iz sredstev nacionalnega programa zgrajeno veliko funkcionalno stavbo, namenjeno samo knjižnici, in to celo v času hude gospodarske krize. Vendar knjižničarji vemo, da moderna stavba sama po sebi še ne zagotavlja dobre knjižnične službe. Za uspešen razvoj knjižnice so poleg primernih prostorov potrebi še v bibliotekarski teoriji in praksi usposobljeni knjižničarji ter dovolj dobrih in sodobnih informacijskih virov, ki delujejo kot živ in razvijajoč se organizem v dinamični interakciji z uporabniki. Z njim šele predstavlja knjižnica družbi neobhodno potreben družbeni sistem
Keywords: Univerzitetna knjižnica Maribor; visokošolske knjižnice; znanstvene knjižnice; bibliotekarji; informacijski viri; uporabniki