Dalmacija i banska Hrvatska u Pavlinovićevim Putima (Godine 1867-75) - Pieniążek, Krystyna (Slavistična revija, 2020)
Namen članka je rekonstruirati dve pokrajini, ki ju Mihovil Pavlinović gradi na uvodnih straneh svojega potopisa Puti (Godine 1867-75). Politično delovanje tega dalmatinskega duhovnika je bilo usmerjeno v združevanje hrvaških pokrajin in pohrvatenje raznarodene in odtujene (mestne in otoške) Dalmacije. Za dosego svojega cilja gradi preporoditeljski popotnik-pripovedovalec kontrastni podobi južne in severne Hrvaške. Prispevek prikazuje, katerih stilističnih sredstev se pri tem poslužuje in kako poskuša vplivati na bralca, torej pridobivati podpornike pripojitve Dalmacije k Hrvaški banovini. Sklicujoč se na polisenzorne izkušnje, vključno z osnovnimi fiziološkimi potrebami, konstruira Pavlinović kontrastna svetova in kontrastna prostora: severnohrvaški zemeljski raj in južnohrvaško mrtvilo/pokopališče (dnevni in nočni svet). Prav tako prikazuje tesno povezanost kulture in mentalnosti s prostorom, pokrajino, naravo. V skladu z nalogami preporoditeljske književnosti predstavljajo pokrajine Troedine kraljevine, kot jih upodablja, literarnoideološke pokrajine. V raziskavi se naslanjam na humanistično geografijo in prostorski obrat.
Keywords: Croatian literature; cultural landscape; hrvaška književnost; integracija; integration; južna Hrvaška; kulturna krajina; narodni preporod; national revival; northern Croatia; Pavlinović, Mihovil; potopisi; severna Hrvaška; southern Croatia; travelogues