Vplivi na razvoj violinske pedagogike na Slovenskem v 19. stoletju in v prvi polovici 20. stoletja - Zupančič, Maruša (Muzikološki zbornik, 2010)
V primerjavi z ostalimi razvitimi evropskimi narodi sta se violinska pedagogika in njena metodika začeli na Slovenskem evidentno razvijati šele v 19. stoletju. Največje vplive in zasluge za razvoj violinske pedagogike na Slovenskem sta imeli violinski šoli dunajskega in praškega konservatorija. Obe violinski šoli sta imeli svoj izvor v francoski violinski šoli z glavnim predstavnikom G. B. Viottijem. Največji pečat je na razvoj violinske pedagogike na Slovenskem vtisnila praška violinska šola. K temu je ogromno prispeval Otakar Ševčík, ki je s svojim delom Violinschule für Anfänger, op. 6 vplival tudi na nastanek slovenskih violinskih metodičnih del, ki so nastala šele v 20. stoletju.
Keywords: 18./20. st.; 1852-1934; dunajski konservatorij; pariški konservatorij; praški konservatorij; slovenska violinska metodična dela; slovenska violinska pedagogika; Ševčík, Otakar; violinizem na Slovenskem