Machining of titanium alloy Ti-6Al-4V for biomedical applications - Balažic, Matej (Strojniški vestnik, 2010)
Titanova zlitina ima dobre mehanske in materialne lastnosti, med katerimi še posebej izstopata odlična korozijska obstojnost in zelo dobra biokompatibilnost. Slednja je še posebej zanimiva za izdelavo izdelkov v medicini, saj človeško tkivo najbolje zaraste takšne izdelke z malo ali skoraj zanemarljivo majhnimi stranskimi učinki. V obdelovalnem smislu predstavlja titanova zlitina kar nekaj izzivov, saj njene lastnosti znatno vplivajo na potek obrabe rezalnega orodja. Dobro razumevanje mehanizma nastanka obrabe rezalnega orodja pri odrezavanju titanove zlitine je zelo pomembno, če želimo izdelati izdelek v predpisanih oblikovnih in dimenzijskih tolerancah z minimalnimi stroški in časi izdelave.
Keywords: implantati; karbidi; odrezovanje; rezalna orodja; titanove zlitine