Nekateri vidiki mednarodnega priznanja Slovenije s posebnim ozirom na ameriški pogled, junij 1991-april 1992 - Bajc, Gorazd (Studia Historica Slovenica, 2019)
Na podlagi preučevanja časopisnega gradiva (tako slovenskega kot tudi tujega, predvsem časnika The New York Times) objavljenih dokumentov in najbolj relevantne literature se članek osredotoča tako na diplomatska prizadevanja slovenskih političnih voditeljev za dosego mednarodnega priznanja Slovenije kot tudi reakcijo tujine na to. Posebej je izpostavljena drža ameriške uradne politike glede vprašanja mednarodnega priznanja Slovenije, kot tudi poročanje ameriškega tiska o politiki Združenih držav Amerike ter držav Evropske gospodarske skupnosti do Slovenije. Časovni okvir, ki ga zajema članek, je zamejen med koncem junija 1991, ko je Slovenija (in tudi Hrvaška) razglasila samostojnost, in prvo polovico aprila 1992, ko so ZDA priznale Slovenijo kot samostojno in suvereno državo.
Keywords: 1991; Adiplomacy; Community; diplomacija; European Economic; Evropska unija; international recognition; Jugoslavija; mednarodno priznanje; osamosvojitev; politična zgodovina; Slovenia; Slovenija; The New York Times; United States of America; Yugoslavia; Združene države Amerike