Oblikovanje čezmejnih vezi na tromeji med Slovenijo, Hrvaško in Italijo v Istri - Bufon, Milan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2001)
Prispevek obravnava nekatere vidike obmejnosti in razvoja čezmejnega povezovanja na tromeji med Slovenijo, Italijo in Hrvaško v Istri. Uvodoma so predstavljeni nekateri geopolitični vidiki formiranja in preoblikovanja obravnavanega obmejnega in družbeno-kulturnega kontaktnega območja. V nadaljevanju so prikazani nekateri rezultati raziskovalnega projekta, ki se bo zaključil v letu 2001 in bo to območje tudi primerjal z ostalimi slovenskimi obmejnimi območji, za katera se že zbirajo ustrezne informacije. Na osnovi metodologije, ki jo je avtor prispevka razvil v domačem in mednarodnem znanstvenem okolju, so v prispevku prikazani tipologija, intenzivnost in smer čezmejnih vezi v različnih delih, ki sestavljajo obravnavano tromejo. Prispevek zaključuje krajša primerjalna analiza istrske tromeje z drugimi obmejnimi območji vzdolž slovensko-italijanske meje.
Keywords: Croatia; družbeni razvoj; državne meje; Hrvatska; Istra; Istria; Italija; Italy; obmejna območja; obmejno sodelovanje; politična geografija; Slovenia; Slovenija