Branje dramskega besedila - Pezdirc-Bartol, Mateja (Primerjalna književnost, 2011)
Recepcijska estetika in teorija bralčevega odziva sta tisti dve smeri literarne vede, ki sta izpostavili bralčevo aktivno vlogo v bralnem procesu in izdelali različne konstrukte bralcev, hkrati pa sta z novim raziskovalnim poljem dali spodbude tudi gledališkim teoretikom, ki so se začeli intenzivneje zanimati za procese branja in razumevanja dramskega besedila ter zlasti v postmoderni multimedijski civilizaciji postali pozorni tudi na zaznave gledalcev. Članek prikazuje rezultate empirične raziskave, ki na različnih ravneh bralčevega odziva preučuje konkretni stik bralcev z dramskim besedilom, hkrati pa njihove recepcijske odzive primerja z zaznavami gledalcev uprizoritve in njihovim dojemanjem, kako je besedilo brala režija.
Keywords: drama; dramatika; dramska besedila; gledališke uprizoritve; recepcijska estetika; bralci; gledališko občinstvo; empirične raziskave