"Druženje, vedoželjnost, širina ---", učinki neformalnega izobraževanja odraslih v projektu Bell - Vrečer, Natalija (AS. Andragoška spoznanja, 2014)
V članku so predstavljeni rezultati kvalitativne raziskave, ki je bila opravljena v Sloveniji v raziskavi Bell. V projektu Bell smo raziskovali učinke neformalnega izobraževanja, izhajali smo iz predpostavke, da ima neformalno izobraževanje številne pozitivne učinke. V raziskavi se je predpostavka potrdila. Vsi intervjuvanci in intervjuvanke so v intervjujih omenjali številne pozitivne učinke kot posledico njihove udeležbe v neformalnem izobraževanju. Rezultati intervjujev potrjujejo rezultate statistične analize, saj so bili tako pri kvalitativni in kvantitativni analizi najpogostejši učinki razširjene socialne mreže, osebna učinkovitost (zlasti okrepitev samozavesti), duševno zdravje, kompetence (zlasti kompetence IKT in splošno znanje) in sprememba izobraževalne izkušnje (zlasti večja motivacija za učenje). Prav tako rezultati intervjujev potrjujejo rezultate analize literature, intervjuvanci in intervjuvanke so omenjali skoraj vse pozitivne učinke neformalnega izobraževanja, ki so bili analizirani v navedeni literaturi.
Keywords: adult education; informal education; izobraževanje odraslih; Lifelong learning; neformalno izobraževanje; neformalno učenje; non-formal education; Slovenia; Slovenija; vseživljenjsko učenje