Meritve tokovnega polja okrog osamljenega mehurja pare nad umetno ustvarjenim zarodnim mestom s tehniko meritve hitrosti s sliko sledilnih delcev - Bašič, Sani (Strojniški vestnik, 2004)
V prispevku smo podali izsledke fizikalnih meritev hitrostnega polja v območju nad zarodnim mestom, ki je dejavno med potekom mehurčastega naravno konvektivnega vrenja. Po predstavitvi temeljnih mehanizmov prenosa v preučevanem režimu vrenja smo določili vodilne cilje potekajoče raziskave, opisali merilno progo ter podali nekatere osnovne značilnosti merilne tehnike MHSSD. Opisali smo potek meritev tokovnega polja, strnili rezultate preizkusa,nato pa povzeli sklepne ugotovitve. Delo prispeva h kolikostnem vrednotenju konvektivnih učinkov med oddaljevanjem parnih mehurjev od vrelne ploščice po ločitvi od zarodnega mesta.
Keywords: vrenje mehurčkasto; zakonitosti fizikalne; tehnika merilna; polja tokovna; tokovno polje; vrenje