Odpoved pogodbe o zaposlitvi kot oblikovalna pravica - Kavšek, Boštjan (Delavci in delodajalci, 2015)
V predmetnem prispevku se odpoved pogodbe o zaposlitvi obravnava z vidika pravno-teoretičnega koncepta oblikovalnih pravic. V tem okviru se analizira poenostavljena odpoved, kar za potrebe tega prispevka predstavlja tiste minimalne zahteve, ki jih mora odpoved pogodbe o zaposlitvi vsebovati, da doseže pravne učinke, tj. prenehanje pogodbe o zaposlitvi oz. delovnega razmerja. Avtor razlikuje poenostavljeno in zakonito odpoved pogodbe o zaposlitvi in pri tem izpostavlja, da mora za zaščito pred poenostavljenimi, a nezakonitimi odpovedmi, delavec uporabiti sodno varstvo, sicer poenostavljena odpoved postane polno učinkovita. Avtor poenostavljene odpovedi analizira v luči oblikovalnih pravic in veljavne sodne prakse ter izpostavlja, da sodna praksa (npr. glede oblike odpovedi) neupravičeno na škodo pravnega varstva zaposlitve daje prevelik poudarek hitremu in dokončnemu urejanju delovno pravnih razmerij.
Keywords: delovno pravo; odpoved; pogodba o zaposlitvi; pravno varstvo; prenehanje