Programirana in neprogramirana agilnost - Čoh, Milan (Šport (Ljubljana), 2016)
Agilnost je sposobnost hitrih sprememb gibanja v prostoru in času glede na pričakovane ali nepričakovane zunanje dražljaje . Namen študije je bil ugotoviti razlike v testih programirane in neprogramirane agilnosti na vzorcu športnikov moškega in ženskega spola. Pri testih programirane agilnosti (nereaktivne) je bila gibalna naloga vnaprej znana, pri testih neprogramirane (reaktivne) agilnosti je bila gibalna naloga povsem neznana. V eksperimentalnem postopku smo za merjenje časovnih parametrov agilnosti uporabili novo tehnologijo "Fitlight Trainer". Izvedli smo 8 testov programirane in neprogramirane agilnosti. V vzorec merjencev je bilo vključenih 45 študentov in 31 študentk Fakultete za šport. Ugotovili smo, da obstajajo statistično značilne razlike med programirano in neprogramirano agilnostjo med sub vzorcema. Prav tako obstajajo značilne razlike med testi agilnosti, pri katerih je gibanje je vnaprej znano in pri testih, pri katerih je gibanje neznano. Razlike med testi reaktivne in nereaktivne agilnosti se gibljejo v razponu 9.9 % do 14.0 % . Merska tehnologija, ki smo jo uporabili v pričujoči študiji, je lahko zelo koristno sredstvo diagnostike v procesu treninga športnikov.
Keywords: agility; agilnost; meritve; motor abilities; motorika; nereaktivna; non-reactive; reactive; reaktivna; sport; šport; testi; tests