Spletne strani splošne knjižnice: uporabnikov zanesljivi referenčni vir - Novljan, Silva (Knjižnica, 2003)
Naglica sprememb v informacijski družbi povzroča knjižničarjem nemalo težav, saj se spopadajo z njimi pogosto z nespremenjeno količino denarja in knjižničnega osebja ter brez strokovnih priporočil za uvajanje določene novosti v knjižnično dejavnost. To velja tudi za oblikovanje spletnega mesta. V članku je dan poudarek načinom reševanja problema uvajanja novosti na primeru oblikovanja spletnega mesta. Spremembe je možno (laže) obvladovati, čeupoštevamo 1. - namen knjižnice (spletnega mesta), 2. - izhodišča, ki veljajo za načrtovanje uresničevanja namena, 3. - sodelovanje med knjižnicami in sorodnimi ustanovami. Avtorica ponuja, ob uporabi splošnega vedenja o knjižnicah in ključnih novostih iz zakonodajne prakse, predlog elementov, ki jih je moč uporabiti pri načrtovanju vsebine spletnega mesta, s katerim želi knjižnica povečati in posodobiti uporabo obstoječe knjižnice in ponuditi nove elektronske vire svojim uporabnikom. Sodelovanje med knjižnicami pri oblikovanju načrta spletnih strani in izboru vsebine pa priporoča, ker opogumlja knjižnice za uvajanje novosti, poveča hitrost uvajanja novosti in kakovost spletnih strani in ker povečuje stroškovno učinkovitost.
Keywords: spletne strani; splošne knjižnice; sodelovanje