Letni dopust z vidika pravice do nediskriminacijske obravnave, sodne prakse in predlogov de lege ferenda - Kresal Šoltes, Katarina (Delavci in delodajalci, 2023)
Članek obravnava pravico do letnega dopusta z vidika novejše slovenske ustavnosodne prakse ter sodne prakse Sodišča EU in Vrhovnega sodišča Republike Slovenije. Prva je pomembna glede vprašanja kršitve pravice do nediskriminacijske obravnave na podlagi starosti in invalidnosti v primeru zakonskega določanja maksimalnega trajanja letnega dopusta, drugi dve pa za določanje dolžine obdobja za prenos neizrabljenega letnega dopusta in upravičenost do nadomestila za neizrabljeni letni dopust.
Keywords: age; annual leave; austerity measures; Delovno pravo; disability; discrimination; diskriminacija; EU Court of Justice; invalidnost; letni dopust; Plačani dopust; sodišče EU; starost; varčevalni ukrepi