Ekonomska neenakost žensk z vidika spolnega pokojninskega razkoraka - Hrženjak, Majda (Delavci in delodajalci, 2016)
V Sloveniji poteka javna razprava o novi pokojninski reformi, ki je predvidena za leto 2020, in med drugim predlaga popolno izenačitev moških in žensk v pogojih upokojevanja. Izhajajoč iz predpostavke, da je spol pomembna analitska kategorija pri preučevanju ekonomskih neenakosti in socialnih politik, prispevek obravnava visok spolni pokojninski razkorak v EU in Sloveniji z vidika še vedno prisotnih strukturnih neenakosti žensk na trgu dela in v neplačanem skrbstvenem delu ter problematizira ukinitev pozitivnih ukrepov za ženske pri upokojevanju.
Keywords: ekonomska neenakost; pokojnine; socialna varnost; spolna diskriminacija; starostna meja (pokojninsko zavarovanje); trg dela; ženske