Word order and markedness in a Slovenian poem and its English translations - Grošelj, Nada (ELOPE (Ljubljana), 2004)
Kadar prevajalec zaradi medjezikovnih razlik ne more ohraniti zvestobe izvirniku, se lahko odloči, da bo poustvaril ali obliko izvirnika, torej njegovo skladenjsko zgradbo, ali pa njegovo funkcijo. Slednja ne zaobsega le pomena, marveč tudi slogovne učinke, kakršna je zaznamovanost. Zvestoba izvirni obliki lahko v prevodu ustvari drugačno zaznamovanost; možno je celo, da isto zgradbo v drugem jeziku tolmačimo povsem drugače, tako da pride tudi do spremembe v pomenu. Če pa skuša prevajalec ohraniti izvirno funkcijo in zato uporabi zgradbo, ki je bolj v duhu ciljnega jezika, utegne s tem zabrisati izvirna kohezivna sredstva s fi gurami vred. Ravnovesje med obliko in funkcijo je zelo občutljivo v poeziji, zato v pričujočem članku preučujem odločitve za prvo ali drugo v dveh angleških prevodih pesmi Belo , besedila vprostem verzu, katerega avtor je sodobni slovenski pesnik Dane Zajc. Osredotočam se na zaporedje členov, ki ga v angleščini uravnavajo druga načelakakor v slovenščini. Ker sta za poezijo temeljnega pomena tako oblika kot funkcija, takšna analiza ne more ponuditi stereotipnih prevajalskih rešitev; lahko pa ugotovi, na katerih področjih se jezika razhajata, in na osnovi prevajalskih odločitev sklepa na odtenke sprejemljivosti, ki jih imajo v ciljnem jeziku posamezne zgradbe.
Keywords: prevajanje; prevodi v angleščino; slovenska poezija; stilistika; Zajc, Dane