Laparoscopic bariatric surgery in the treatment of morbid obesity - Miller, Karl (Endoskopska revija, 2005)
Konzervativno zdravljenje čezmerne debelosti se je v dolgoročnih študijah izkazalo kot slabo uspešno. Kirurško zdravljenje lahko razdelimo na restriktivne, malabsorbcijske, kombinirane restriktivno-malabsorbcijske metodein metode, ki zmanjšujejo motiliteto prebavnega trakta. Laparoskopska vstavitev nastavljive želodčne preveze (gastric banding) je uspešna restriktivna metoda za zdravljenje čezmerne debelosti. Nastavljiva želodčna preveza omogoča individualno prilagajanje izgube telesne teže in vnosa hrane skladno z bolnikovimi potrebami. Zmanjšanje čezmerne telesne teže za 55 - 70% lahko pričakujemo pri 90% teh bolnikov. Vertikalno bandažirana gastroplastika izgublja svoj pomen glede na restriktivne metode. Pueliminarne izkušnje so bile, ohrabrujoče, dolgoročni uspehi, ocenjevani po standardnih merilnih, pa so bili slabi. Obvodne operacije (gastric bypass) pndobivajo svoj pomen pri zdravljenju čezmerne debelosti v Evropi, medtem ko so v ZDA že standardno zdravljenje. Pri tej operaciji pričakujemo zmanjšanje čezmerne telesne teže za70 do 80%, ob tem pa boljšo kakovost življenja teh bolnikov kot pri restriktivnih metodah. Zman-jšanje čezmenne teže za 70 do 80% se pri tej metodi doseže, ob tem pa so prisotne tudi sprejemljivi manjši nutricionističnizapleti. Laparoskopski pristop pri omenjeni operativni metodi se je izkazal za zelo uspešnega z optimalnimi rezultati zdravljenja in minimalnimi zapleti, še zlasti pri skrajno debelih bolnikih. Intragastrična stimulacija je najnovejša invazivna kirurška metoda, vendar je izguba čezmerneteže s to metodo najmanjša in znaša le 32% v prvih dveh letih po operaciji. (Izvleček skrajšan na 2000 znakov)
Keywords: Debelost bolezenska; Obesity, Morbid; Surgery; Gastrektomija; Body Mass Index; Gastroplastika; Gastric Bypass; Telesna masa, indeks; Gastrectomy; Želodčni obvoz; Gastroplasty; Teža, izgubljanje; Weight Loss; debelost; zdravljenje; therapy; kirurško zdravljenje; želodec; laparoskopska kirurgija