Feasibility of energy harvesting using stochastic resonance caused by axial periodic force - Nakano, Kimihiko (Strojniški vestnik, 2014)
V delu je predstavljen fenomen stohastične resonance v povezavi z elektro-mehanskimi nabiralci energije. Stohastična resonanca se pojavi tedaj, ko apliciramo periodično silo na bistabilen sistem, kar povzroči vibracije z velikimi amplitudami. V primerjavi s pojavom linearne resonance je pričakovati, da lahko z omenjenim pristopom dosežemo večje amplitude vibracij ter s tem boljše izkoristke nabiralcev energije. Nabiralci energije delujejo na principu transformacije vibracij iz okolja v električno energijo. Vibracijsko energijo lahko konvertiramo v električno energijo na osnovi več tipov elektromehanskih pretvornikov, ki bazirajo na elektromagnetnem, elektrostatičnem ali piezoelektričnem principu. Elektromehanski pretvorniki so tipično v obliki mehanskih resonatorjev, katerih izkoristek je največji v območju resonance. Generirana moč nabiralcev energije je tako zelo odvisna od frekvence vzbujanja. V tej smeri predstavlja enega izmed uveljavljenih pristopov za povečanje efektivnosti prenosa nabiranja energije izraba nelinearnih fenomenov sistema. V primerjavi z linearnimi sistemi se nelinearni sistemi lahko odzovejo z višjimi amplitudami v širšem frekvenčnem območju.
Keywords: bistabilen sistem; nabiranje energije; periodično vzbujanje; stohastična resonanca