Kontinuumski model aktivne dinamike tkiv - Andrenšek, Urška (Matrika, 2020)
V članku je predstavljen matematični model dinamike tkiva z aktivnimi procesi. V prvih dveh poglavjih so opisani osnovni celični procesi, ki aktivno deformirajo tkivo. Sledi vpeljava matematičnega modela, ki te procese opisuje. Nato sta prikazana še dva preprosta primera pasivnega in aktivnega tkiva ter rezultati, ki jih da ta model.
Keywords: biofizika; biophysics; celice; cells; continuum model; deformacija tkiva; kontinuumski model; tissue deformation