Pedro A. Fuertes-Olivera - Duplančić Rogošić, Gorana (Scripta manent (Ljubljana), 2025)
A Guide to Practical Online Lexicography avtorja Pedra A. Fuertes-Olivere je priročnik, ki na strukturi-ran način predstavi sodobno digitalno leksikografijo. V njem najdemo najnovejše teoretične in praktič-ne vsebine. Priročnik nam sistematično predstavi ključne faze pridobivanja leksikografskih podatkov, ki bodo koristili raziskovalcem in raziskovalkam pri tradicionalni kot tudi pri strojni uporabi. Za razliko od prejšnjih priročnikov za praktično leksikografijo ta priročnik presega pristope, osredotočene na slo-varje in uvaja nov koncept tako imenovanega modela leksikografskega kvadrata, ki ga sestavljajo štiri medsebojno odvisne komponente: leksikografski podatki, uporabniki, dostop do podatkov ter njihova predstavitev in uporaba. S tem potrjuje tezo, da je treba leksikografijo priznati kot samostojno discipli-no, ki predstavlja nov konceptualni vidik.Priročnik obravnava različne vrste leksikografskih podatkov ter obstoječe modele spletnih slovarjev, obenem pa preučuje razmerje med tehnologijo, uporabniki, sestavljavci in modeli financiranja, vključuje pa tudi poglobljeno študijo primera spletnega slovarja španščine Diccionario Digital del Espanol (DIDES), ki ga ureja avtor priročnika. Priročnik vsebuje predlo-ge za nadaljnje branje, praktične vaje in diskusijo. Priročnik, ki temelji na več kot dvajsetih letih med-narodnih akademskih in strokovnih izkušenj, je namenjen študentom in študentkam, raziskovalcem in raziskovalkam ter uporabnikom in uporabnicam na področju e-leksikografije.
Keywords: DIDES; digital dictionaries; digitalni slovarji; e-lexicography; leksikografija s pomočjo velikih jezikovnih modelov; leksikografski kvadrat; lexicography; LLM-assisted lexicography; recenzija; uporabniško usmerjena leksikografija; user-centred lexicography