Razvoj in novi teoretični in metodološki koncepti ter aplikacija socialne geografije - Klemenčič, Vladimir (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2002)
V prispevku so predstavljene nova metodologija, teorija in aplikacija socialne geografije v praksi, ki so se razvile pod vplivom evropske integracije Slovenije in oblikovanja tržnega kmetijstva Evropske unije. Posledice prilagajanja slovenskega kmetijstva zahtevam Evropske unije se že kažejo v novih potezah podobe kmetijskega prostora, posledično pa tudi v celotni podobi in funkciji kulturne pokrajine.
Keywords: družbena geografija; ekološko ravnotežje; human geography; podeželje; raba tal; rural area; Slovenia; Slovenija; socialna geografija; sustainable development; trajnostni razvoj