Vloga pedagoga kot šolskega svetovalnega delavca v vzgojno-izobraževalni ustanovi - Gregorčič Mrvar, Petra (Sodobna pedagogika, 2019)
V prispevku podrobno predstavljamo vlogo pedagoga kot šolskega svetovalnega delavca v vzgojno-izobraževalni ustanovi, torej vlogo strokovnjaka za analizo izvajanja vzgojno-izobraževalnega programa, dela in procesa v vrtcih, šolah in dijaških domovih. Pedagog deluje na strokovnih področjih, ki se vežejo tako na delo vzgojno-izobraževalne ustanove nasploh oz. zagotavljanje kakovostnega vzgojno--izobraževalnega dela in procesa v celoti kot tudi na neposredno pomoč otrokom in mladostnikom pri učenju ter napredku na vseh področjih razvoja. Njegovo delovanje in kompetence lahko umestimo v štiri strokovna področja dela v vzgojno-izobraževalni ustanovi: razvoj vzgojno-izobraževalne ustanove kot celote; neposredno sodelovanje v vzgojno-izobraževalnem procesu; svetovalno delo in pomoč otrokom in mladostnikom ter staršem; razvijanje in sooblikovanje sistemskih rešitev v vzgoji in izobraževanju. Področja dela in kompetence pedagoga sodijo med pomembne dejavnike, na podlagi katerih se gradi njegova identiteta.
Keywords: identiteta; kompetence; school counselling service; šolska svetovalna služba; šolski pedagogi; vzgojno-izobraževalne ustanove