Od človeka do ljudi obeh spolov v sociološkem izobraževanju - Jogan, Maca (Družboslovne razprave, 2024)
V prispevku je predstavljen razvoj Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani (1961–2011) glede na dinamiko večdimenzionalnega odpravljanja prevladujoče enospolnosti s postopnim vključevanjem žensk v pedagoški proces ter feministične vsebine v študijske in raziskovalne programe. Spolno občutljiva analiza vsebine študijskih programov in načrtov predmetov ter načinov njihove izvedbe kaže: a) da so izjemno redki moški pedagogi oplajali »resno« znanost o človeku in družbi z razlagami, ki upoštevajo oba spola, b) da so bili temeljni predmeti pretežno tradicionalno vsebinsko usmerjeni (androcentrična interpretacija objektivnega sveta) in c) da so praviloma spolno občutljivo obravnavo v pedagoški proces vnašale predvsem ženske z novimi izbirnimi predmeti, v zelo omejenem obsegu so to počele pri rednih splošnih in posebnih predmetih.
Keywords: andocentrizem; diskriminacija žensk; moško pristranska znanost; Sociologija; Spolna diskriminacija v vzgoji in izobraževanju; spolno občutljivo raziskovanje