Using research to improve education practice - Kelly, Peter (Sodobna pedagogika, 2026)
Mednarodne organizacije, nacionalne vlade in njihovi deležniki močno spodbujajo uporabo raziskovalnih izsledkov iz študij, ki so zasnovane po vzoru medicine, za oblikovanje izobraževalnih politik, kar je danes v Evropi že običajna praksa. Prav tako se k rabi raziskovalnih izsledkov vse bolj spodbuja tudi učitelje praktike. Vendar pa te pobude, tudi v zelo optimalnih pogojih, ne dosegajo ciljev, saj imajo učitelji praktiki težave pri prenosu raziskovalnih dosežkov v prakso. Ta članek proučuje nekatere priložnosti in ovire, ki preprečujejo uspešno vključevanje raziskav, vključno z naravo in omejitvami teh zahtev, nazadnje pa predlaga pluralistično in skupnostno alternativo.
Keywords: izboljšanje šol; methodological pluralism; metodološki pluralizem; professional communitarianism; raziskovalni dokazi; research evidence; school improvement; strokovne skupnosti