Vpliv vakuumskega merilnika na tlak in sestavo preostale atmosfere - Nemanič, Vincenc (Vakuumist, 2000)
Končni tlak v posodi je določen s kvocientom hitrosti razplinevanja stene posode in hitrostjo črpalke. Z znižanjem tlaka postaja merilna metoda, s katero določamo hitrost rayplinjevanja posode ali črpalke, vse bolj pomembna. Poznano je, da so merilniki na vročo katodo izdaten vir plinov, procesi na katodi pa lahko povsem spremenijo sestavo plina. Za zgled navajamo meritev tlaka s kvadrupolnim masnim spektrometrom v predhodno dobro razplinjeni UVV-posodi, kjer je vroča katoda glavni vir plina.
Keywords: visoki vakuum; ionizacija; razplinjevanje; merilniki; tlak