Naselitev istrskih beguncev v Tržaški pokrajini - vidiki "nacionalne bonifikacije" - Volk, Sandi (Acta Histriae, 1998)
Na podlagi novega arhivskega gradiva avtor podaja pregled ustvarjanja italijanskega državnega aparata za upravljanje vprašanja beguncev iz Istre in Dalmacije in njegovo uporabo v politične in propagandne namene. pozornost je namenjena predvsem načrtnemu naseljevanju beguncev za "nacionalno bonifikacijo" na s Slovenci naseljene predele Cone A STO in okrepitvi italijanskih nacionalističnih sil v Trstu do leta 1954.
Keywords: esuli; Istra; Italija; naseljevanje