Viri pomoči in opore družinam v okoliščinah pozne moderne - Dremelj, Polona (Socialno delo, 2012)
Predstavljeni so ključni viri pomoči in opore družini in posameznikom v njej v Sloveniji. Ugotovitve temeljijo na dveh empiričnih raziskavah, in sicer na anketi o porabi časa in na omrežjih socialne opore prebivalcev Slovenije. Ugotovljeno je, da so družinski člani eden pomembnejših virov pomoči družini in da zagotavljanje opore temelji na odgovornostih, ki so opredeljene glede na spolno delitev dela v družini. V zvezi s prvo ugotovitvijo se poraja vprašanje pomanjkanja virov socialne opore nekaterih družin oziroma posameznikov v njih, ki imajo na voljo malo družinskih članov, na katere se lahko obrnejo po pomoč in oporo. Glede druge ugotovitve pa je možno reči, da so ženske zaradi svoje vloge v družini večkratno obremenjene, saj opravljajo večino dela v okviru gospodinjstva in družine ter zagotavljajo oporo odraslim članom družine. V skladu s tem avtorica ponuja nekatere rešitve v okviru ponudbe družinskih centrov, ki lahko delujejo po eni strabi kot prostor širjenja socialnega omrežja družine in po drugi kot pomemben vir formalne pomoči družinam.
Keywords: Family; družina; družinska politika; Family policy; Social support; socialne mreže; viri pomoči; Social support networks