Osnovni prostorski in demografski kazalci za območje alpske konvencije v Sloveniji - Ferreira, Andreja (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2005)
Alpska konvencija je nastala na osnovi spoznanja alpskih držav, da je treba zaščititi naravne in kulturne vrednote ter hkrati podpreti trajnostno-sonaravni razvoj alpskega območja. Slovenija je ena izmed podpisnicte pomembne mednarodne pogodbe, ki povezuje 8 držav, 5.971 občin in več kot 13 milijonov prebivalcev. V raziskavi predstavljamo nekatere osnovne kazalce za slovensko območje Alpske konvencije in jih primerjamo s celotno državo.
Keywords: Alpe; Alps; Alpska konvencija; environmental protection; nadmorska višina; prebivalstvo; raba tal; Slovenia; Slovenija; varstvo okolja