Asylum politics, the internet, and the public sphere - Siapera, Eugenia (Javnost (Ljubljana), 2004)
Teoretsko izhodišče članka je v kritični teoriji javne sfere in posvetovalne demokracije. Članek je usmerjen na politično razpravo o imigraciji in azilih v Veliki Britaniji. Empirična analiza obravnava 45 aktivističnih organizacij, ki podpirajo imigrante in prosilce za azil. Ključni vprašanji sta, koga te spletne strani predvsem naslavljajo ter kakšne informacije ponujajo in komu. Rezultati raziskave razkrivajo različne komunikativne formate, vključno z ekspresivnim, strateškim in instrumentalnim komuniciranjem, pri čemer je značilna odsotnost posvetovanj ali dialoga. Noben format ne ustreza zahtevam za delovanje javne sfere, vendar bi njihovo neupoštevanje napravilo teorijo gluho za politične koristi instrumentalne uporabe interneta med skupinami aktivistov. To skupaj z javnostjo interneta sugerira možne popravke v našem razumevanju vloge interneta v politiki.
Keywords: imigranti; Velika Britanija; priseljenci; azil; javnost; javna sfera; odnosi z javnostmi; komunikacijska tehnologija; računalniška omrežja; internet