Kazenska odgovornost ponudnikov informacijskih storitev za kazniva dejanja, storjena prek njihovih omrežij - Šepec, Miha (Podjetje in delo, 2016)
Živimo v informacijski dobi. Informacijsko-komunikacijske tehnologije so popolnoma spremenile naš način življenja, obenem pa prinesle v družbo nove pojavne oblike ravnanj, ki so postale zanimive za kazensko pravo. Ključno vlogo pri zagotavljanju informacijskih tehnologij imajo ponudniki informacijskih storitev. Prek njihovih omrežij dostopamo do interneta, uporabljamo mobilno telefonijo in opravljamo druge storitve informacijske tehnologije. Prav tako pa to počnejo tudi storilci kaznivih dejanj. Kazensko pravo se je srečalo z zanimivo dilemo, kako opredeliti kazensko odgovornost ponudnikov informacijskih storitev z vidika udeležbe pri kaznivih dejanjih - storilci kaznivih dejanj kibernetskega kriminala ta namreč izvršujejo prek omrežij, ki jih omogočajo ponudniki informacijskih storitev. Prispevek analizira ureditev Evropske unije in Direktivo o elektronskem poslovanju, domačo kazensko ureditev odgovornosti fizičnih in pravnih oseb ter podaja primerjavo z ameriškim sistemom odgovornosti ponudnikov informacijskih storitev. Podrobno so obravnavane vse možne oblike kazenske odgovornosti ponudnikov informacijskih storitev in razjasnjena dogmatična vprašanja, ki so ostala v domači kazenskopravni teoriji neobdelana.
Keywords: Evropska unija; informacijska tehnologija; informacijske storitve; kazenska odgovornost; komunikacijska omrežja (računalništvo); ponudba; pravna ureditev