Matija Burger, ljubljanski župan 1851-1857 - Bele, Martin (Studia Historica Slovenica, 2017)
Prispevek obravnava življenje in delo danes manj znanega ljubljanskega župana Matije Burgerja, ki je današnji slovenski prestolnici načeloval med letoma 1851 in 1857. Napisan je na podlagi analize arhivskih in časopisnih virov ter že obstoječe slovenske in avstrijske literature. Po izobrazbi in poklicu je bil Burger pravnik oz. advokat, ki je svoj poklic večino časa opravljal v Ljubljani. Približno v času marčne revolucije se je začel politično udejstvovati in bil slednjič izvoljen za župana. Večino časa svojega županovanja se je ubadal s hudimi denarnimi težavami svojega mesta, gradilo se ni tisti čas skoraj nič, župan pa je slednjič uspel izposlovati doklade na neposredne davke, kar je mestno blagajno vsaj malo napolnilo. Burger je nenadoma umrl aprila 1857, pokopan je pri cerkvi sv. Krištofa za Bežigradom
Keywords: Burger, Matija; Ljubljana; lokalna uprava; Slovenija; zgodovina; župani