Bonding psihoterapija - predstavitev in možnosti uporabe v psihosocialni rehabilitaciji invalidov in njihovih družin - Polajner, Bogdan (Rehabilitacija (Ljubljana), 2014)
Bonding psihoterapija (BPT) je ena izmed svetovno priznanih psihoterapevtskih modalitet, razširjena tudi v Evropi. Kljub temu, da jo v Sloveniji izvajamo že več kot deset let, je pri nas še zelo nepoznana in neizkoriščena. Gre za psihoterapevtsko modaliteto s širokim spektrom učinkovanja: prednostno je namenjena korekciji bazičnih čustvenih motenj, disfunkcionalnih kognitivnih shem, nezdravih odnosnih slogov in (medosebnih) navezanosti. Ob ustreznih prilagoditvah bi jo lahko uporabljali tudi pri psihosocialni rehabilitaciji invalidov in njihovih družin. Sprejem dejstva invalidnosti je namreč čustveno izredno naporen in boleč proces. BPT lahko pomaga pri procesu čustvenega in kognitivnega sprejemanja invalidnosti ter tako doprinese k uspešni kompleksni rehabilitaciji.
Keywords: attachment styles; basic emotions; bazična čustva; cognitive schemas; kognitivne sheme; psihoterapija; Psychotherapy; slogi navezanosti