Post-komunistične stranke - primerjava razvoja Zveze komunistov Slovenije in Komunistične stranke Češkoslovaške - Balut, Aleš (Teorija in praksa, 2000)
Članek predstavlja predvsem kratko primerjavo razvoja komunističnih strank v današnji Češki in Sloveniji, začenši s pogledom v preteklost, posebej osredotočenim na dogajanja od osvoboditve izpod nacizma oz. fašizma leta 1945 pa vse do danes. Pomembnejši del naše analize se nanaša na razvoj obeh strank od osamosvojitve Slovenije na eni strani oziroma t.i. žametne revolucije in razdružitve Češkoslovaške na drugi. Stranki sta seveda zaradi različnih družbenoekonomskih in političnih razmer in tendenc prehodili vsaka svojo pot. Temeljna ugotovitev primerjave je zagotovo dejstvo, da se je ZLSD prelevila v moderno socialdemokratsko stranko, ki je prepojena s pragmatizmom mlajše generacije njenih politikov in ima zato relativno velik (glede na KSČM) koalicijski potencial. Ravno nasprotno, KSČM ni bila in ni sposobna preobrazbe iz zastarele, konservativne politične stranke, ki jo obvladujejo stare komunistične elite, v moderno socialdemokratsko politično stranko. Prav zaradi tega KSČM ostaja izolirana na političnem prizorišču ali povedano drugače - ima relativno majhen koalicijski potencial.
Keywords: political party; politične stranke; Czech Republic; Češka; Slovenia; Slovenija; tranzicija; politična levica; postkomunizem