The role of cyclooxygenase-2 in the malignant tissue and possible applicability of cyclooxygenase-2 inhibitors in the therapy of cancer - Legan, Mateja (Radiology and oncology (Ljubljana), 2003)
Encim ciklooksigenaza-2 je inducibilna prostaglandinska sintaza. Njeno povečano izražanje so opisali v številnih premalignih in malignih tkivih. Preko povečanega sproščanja prostaglandinov pospešuje karcinogenezo, tako da pospeši tumorsko angiogenezo, zavira apoptozo, aktivira matriksne metaloproteinaze. Zavira tudi celično posredovan antitumorski imunski odgovor in ščiti pred poškodbami s citotoksičnimi učinkovinami. Cikloosigenaza-2 je lokalizirana v neoplastičnih epitelijskih celicah, endotelijskih celicah novonastalega tumorskega žilja, v fibroblastih in vnetnih celicah tumorske strome. Dokazi iz študij in vitro, raziskave na živalskih modelih ter prvi klinični rezultati kažejo, da zaviralci COX-2 lahko upočasnijo karcinogenezo zzaviranjem angiogeneze, zmanjšanjem invazivnosti tumorja in pospeševanje apoptoze tumorskih celic. Rezultati nakazujejo možno in zelo verjetno vlogo zaviralcev COX-2, predvsem selektivnih zaviralcev COX-2, v zdravljenju raka kot dodatna (adjuvantna) terapija, oz. so-kemoterapevtik, tako v primarni preventivi, zdravljenju kot tudi zaščiti pred ponovitvijo bolezni. Namen preglednega članka je predstaviti spoznanja o vlogi ciklooksigenaze-2 v malignem tkivu ter poiskati terapevtsko mesto zaviralcev COX-2 v klinični praksi.
Keywords: Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; Apoptosis; Apoptoza; biokemija; Ciklooksigenazni inhibitorji; Cyclooxygenase Inhibitors; Drug Therapy; Neoplasms; Novotvorbe; onkologija; Physiopathology; Protivnetna zdravila nesteroidna; rak (medicina); therapy; tumor; zdravljenje