Disfagija pri bolnikih z visoko okvaro vratne hrbtenjače - Ogrin, Maja (Rehabilitacija (Ljubljana), 2017)
Vzroki za nastanek motenj požiranja pri odraslih so lahko povezani z različnimi nevrološkimi boleznimi in poškodbami, med drugim tudi z okvaro vratne hrbtenjače. Pri bolnikih z okvaro vratne hrbtenjače pogosto pride do poškodb možganskih živcev, ki omogočajo normalno požiranje. Poškodbe živcev zato vodijo do spremenjenega občutenja v predelu grla in spremenjenega delovanja mišic, ki sodelujejo pri požiranju. To spremeni akt požiranja ali ga celo onemogoči. Učinkovita pomoč bolniku z disfagijo se začne s pravočasnim zaznavanjem in ugotavljanjem težav ter izbiro ustreznih terapevtskih metod in tehnik. Tako ugotavljanje kot tudi obravnava motenj požiranja potekata timsko. Pomembno je bolnikovo zavedanje težav, sposobnost sledenja in razumevanje navodil ter njegova pripravljenost za sodelovanje v programu za izboljšanje požiranja ter sodelovanje svojcev. Dobro sodelovanje in komunikacija med vsemi člani tima sta bistveni za pravočasno odkrivanje motnje požiranja, učinkovito terapevtsko pomoč, varno hranjenje in zagotavljanje ustrezne prehranjenosti teh bolnikov.
Keywords: assessment; Deglutition Disorders; diagnostika; logopedska obravnava; motnje požiranja; okvara hrbtenjače; rehabilitation; speech and language therapy; Spinal Cord Compression; spinal cord lesion; swallowing disorder