Emotions profile index: stability and dimensionality of the structure - Bucik, Valentin (Psihološka obzorja (Ljubljana), 1995)
Profil Indeks Emocij (PIE) je vprašalnik, ki sloni na teoriji emocij, katere avtorja sta R. Plutchik in H. Kellerman. Zaradi enostavnosti uporabe in razvidnosti rezultatov služi kot učinkovit psihodiagnostični instrument, čeprav nekateri metodološki in teoretični pomisleki vzbujajo dvom o jasnosti strukture tega modela emocij. V študiji smo preverjali dva vidika strukture PIE - dimenzionalnost (predvsem hierarhijo odnosov med dimenzijami) in stabilnost (zanesljivost in veljavnost odnosov med atributi in dimenzijami ter jasnost teoretičnih opredelitev dimenzij). Uporabili smo eksploaratorni in konfirmatorni pristop. Pokazalo se je, da osem dimenzij v svoji splošnosti ni enakovrednih, ampak je agresivnost nadredna nekaterim drugim dimenzijam (opozicionalnost, nekontroliranost). Nekatere dimenzije emocij so premalo jasno opredeljene v teoriji. Njihov teoretično razložen pomen se ne sklada v celoti z odnosom med pridevniki in dimenzijami v PIE. Zdi se, da dimenzije, ki jih merimo s PIE, in vsebine, ki opredeljujejo profil emocij v Plutchikovi teoriji, pomensko niso popolnoma enake.
Keywords: čustva; psihologija; psychology