La morphologie marginale dans le slam - Berron, Marie-Anne (Linguistica (Ljubljana), 2011)
Na primeru slama kot sodobnega poetskega izraza raziskujemo pomen marginalne morfologije (Fradin 2007), ki med drugim zaobjema pojave spreobračanja zlogov (verlan), krajšanja z apokopo ali aferezo, priponsko izpeljevanje, podvojitve, kratičenje in spajanje. Namen članka je bil v prvi fazi analizirati različne podatke, pridobljene iz govorjenega korpusa, ki sva ga s pomočjo terenskih snemanj zbrali v Franciji v letih 2008-2009, v drugi fazi pa te podatke primerjati z analizo podatkov, pridobljenih iz nemškega korpusa, ki sva ga zbrali v letih 2009-2010. Poleg določitve posameznih formalnih postopkov marginalne morfologije, ki so oziroma niso skupni obema jezikoma, članek ponuja statistično analizo v korpusu zastopanih morfoloških procesov.
Keywords: allemand; français; francoščina; French; German; linguistique comparée; marginalno oblikoslovje; morfologija; morphologie; morphologie marginale; nemščina; oblikoslovje; primerjalno jezikoslovje; slam