Prehrana kritično bolnih - Kompan, Lidija (Medicinski razgledi, 2003)
Podhranjenost je velik problem pri mnogih bolnikih v času zdravljenja v intenzivni enoti (IE). Hudo izčrpanje telesnih zalog vpliva na obolevnost in smrtnost ter podaljša zdravljenje. Zato je prehrana kritično bolnih ne le podporna, ampak prednostna oblika zdravljenja. V sedemdesetih letih prejšnjegastoletja so priporočali hiperalimentacijo takih bolnikov, a se je izkazala za zmotno, saj z metabolno podporo pretiranega katabolizma ni mogoče ustaviti. Principi hranjenja v IE danes so: če je le možno, hraniti čim prej po sprejemu v IE, prednost ima enteralni pristop. V praksi dajemo 20-35 kcal/kg/dan v 40- do 50-odstotni mešanici ogljikovih hidratov in maščob, glukoze < 5 g/kg/dan, maščobe 0,5 do 1,5 g/kg/dan, beljakovin med 1,2 in 1,5 g/kg/dan. Izjemno pomembno je vzdrževanje normoglikemije.
Keywords: Critical Illness; Energetska presnova; Intensive Care Units; Intenzivna oskrba, enote; Kritična bolezen; Nutrition Assessment; Prehranjenost, ocena; Energy Metabolism; Prehranjenost, stanje; Nutritional Status; Parenteral Nutrition; Enteralna prehrana; Enteral Nutrition; Intubacija gastrointestinalna; Intubation, Gastrointestinal; Parenteralna prehrana; prehrana; food; bolniki; intenzivna terapija