Pravice in dolžnosti vojaka v prvi svetovni vojni - Ščavničar, Darko (Studia Historica Slovenica, 2018)
Avtor v prispevku predstavi skrben pregled pomembnih trenutkov vzdržnosti avstro-ogrske monarhije, ki se je odražala v njeni vojski, moči in stabilnosti v času prve svetovne vojne. V omenjenem pregledu zajema vse od sprejetja nagodbe o preoblikovanju avstrijskega cesarstva v dvojno monarhijo leta 1867 do vprašanja vojaške ureditve skupne avstro-ogrske vojske ter delovanja le-te. Avtor se v članku ne ukvarja s pregledom vojaškega dogajanja, ki je v zgodovinopisju že podrobno obdelano, ampak s formalno podobo slovenskega vojaka v avstro-ogrski vojski skozi analizo različnih vojaških dokumentov, pravil, navodil in to skozi prizmo vrednot kot okvirja za delovanje in vedenje posameznikov samostojno in v skupini. Tako se je v tej analizi osredotočil predvsem na to, kako in na kakšen način so bile zastopane posamezne vojaške vrednote, kot so čast, pogum, lojalnost, tovarištvo ter predanost v različnih vojaških pravilih oz. navodilih.
Keywords: Avstro-Ogrska; odgovornost; pravice; prva svetovna vojna; svetovna vojna 1914-1918; vojaki; vrednote