Assuring numerical stability in the process of matrix refactorization within linear programming package on PC - Barle, Janez (Informatica (Ljubljana), 1989)
Razvoj hitrega, učinkovitega in zanesljivega podprograma za faktorizacijo bazne matrike spada med najbolj zahtevne naloge pri izgradnji programske opreme za linearno programiranje. Članek podaja opis implementacije tega podprograma v okviru programskega paketa PC-LIP, ki smo ga razvili za IBM kompatibilne osebne računalnike. Pri načrtovanju programskega paketa PC-LIP je bil glavni cilj vskladitev ekonomične izrabe pomnilnika z numerično stabilnostjo. To je bilo doseženo predvsem z uporabo podatkovnih struktur, ki izrabljajo hiperrazpršenost, in najbolj učinkovitih sodobnih algoritmov za izvajanje refaktorizacije bazne matrike. Ti algoritmi so bili kombinirani z različnimi postopki za zagotavljanje numerične stabilnosti. Razviti podprogram za refaktorizacijo je bil uspešen tudi na slabo pogojenih problemih, ki so v praksi dokaj pogosti.
Keywords: matematika; mathematics; operacijsko raziskovanje; linearno programiranje; programski paketi; osebni računalnik; refaktorizacija bazne matrike; numerična stabilnost; hiperrazpršenost