A novel pelton turbine model for water hammer analysis - Karadžić, Uroš (Strojniški vestnik, 2009)
Pričujoč prispevek prikazuje nov model peltonove turbine za analizo vodnega udara. Obravnavamo vodni udar v visokotlačni hidroelektrarni (HE) Perućica, Črna gora. V prvi fazi posodobitve in obnove so se zamenjale šobe (iglasti ventili) na prvih dveh peltonovih turbinah. Zapiranje šob peltonove turbine v pogojih hitre zapore in krmiljene razbremenitve stroja je modelirano z dvema različnima zakonoma zapiranja tj. dvohitrostnim zapiranjem in zapiranjem, ki upošteva dejanski (merjeni) gib igle. V modelu sta upoštevana disipacijska momenta v ohišju turbine in ležajih. Raziskana je tudi zaustavitev turbine. Rezultati izračunov z uporabo stalnega modela kapljevinskega trenja in konvolucijskega nestalnega modela trenja za različne zakone zapiranja šob so primerjani z rezultati meritev na izvedbi. Rezultati izračuna in meritev se dobro ujemajo. Pokazali smo, da je vpliv nestalnega kapljevinskega trenja med prehodnimi pojavi v HE Perućica zanemarljivo majhen (počasni prehodni pojavi).
Keywords: hidroelektrarne; vodni udar; šobe; Peltonove turbine; trenje