Interventional radiology in haemodialysis fistulae and grafts - Šurlan, Miloš (Radiology and oncology (Ljubljana), 2004)
Izhodišča. Namen članka je podati pregled vloge intervencijske radiologije priobravnavanju hemodializnih žilnih pristopov. Obravnava bolnika, preden oblikujemo žilni pristop za hemodializo, vključuje radiološko ali ultrazvočno diagnostiko perifernega žilja zgornje okončine in ugotavljanje prehodnosti centralne vene. Kasneje pa vključuje odkrivanje in zdravljenje zožitev ali tromboz v slabo delujočih dializnih fistulah. Predoperacijski pregled omogoča izbiro ustreznih žil za oblikovanje dobro delujoče dializne fistule. Klinično in radiološko odkrivanje hemodinamsko pomembnih zožitev ali zapor vključuje fistulografijo, ki ji po potrebi sledi endovaskularno zdravljenje. Razširitev zožitev, ki so večje od 50%, je upravičena, ker podaljšuje prehodnost žilnega dostopa. Tehnični uspeh razširitve je 90%. Enoletna primarna prehodnost razširjene fistule na podlahti znaša 51%, pri graftih pa 40%. Žilne opornice postavljamo le v izbranih primerih; rutinsko pa v centralno veno po razširitvi, v primeru raztrganja vene ali prekomerne elastične zožitve po razširitvi. Zaključki. Prehodnost tromboziranih fistul ali graftov lahko zagotovimo z mehaničnimi postopki ali v kombinaciji s trombolitičnim zdravljenjem. Tehnični uspeh dosežemo v 89% - 90%, primarno enoletno prehodnost pa le v 8% - 26%, vendar sekundarna prehodnost dosega 75%.
Keywords: Angioplastika balonska; Angioplasty, Balloon; Arteriovenous Shunt, Surgical; Arteriovenski obvoz kirurški; Catheterization, Central Venous; Catheters, Indwelling; hemodializa; Hemodialysis; Kateterizacija centralno venska; katetri; Katetri, vstavljanje; Kidney Failure, Chronic; Ledvica, odpoved kronična; ledvične bolezni; ožilje; radiologija; Radiologija intervencijska; Radiology, Interventional; therapy; Thrombectomy; Thrombosis; Trombektomija; Tromboza; Vascular Patency; venski katetri; zdravljenje; Žila, prehodnost