Lymphangioleiomyomatosis - Anderluh, Franc (Radiology and oncology (Ljubljana), 2002)
lzhodišča. Limfangioleiomiomatoza je redka bolezen neznanega vzroka, za katerozbolevajo ženske v rodnem obdobju. Za bolezen je značilna neneoplastičnaproliferacija atipičnih gladkomišičnih celic v pljučnem parenhimu, limfnih žilah ter mediastinalnih in abdominalnih bezgavkah. V klinični sliki se pojavljajo spontani pnevmotoraksi, dispneja, hemoptize in hilotoraks. Zaključlti. Računalniška tomografija visoke ločljivosti in imunohistološke metode v bioptičnih vzorcih pljučnega tkiva nam omogočajo pravilno postavitev diagnoze. Načini zdravljenja so različni, običajno hormonski, vendar je zaenkrat njihov uspeh še vprašljiv, prognoza bolnikov pa slaba.
Keywords: Biopsija; Biopsy; Diagnosis; diagnostika; Limfangiomiomatoza; limfni sistem; Lymphangiomyomatosis; Pathology; pljuča; Therapy; Tomografija radiografska, računalniška; Tomography, X-ray computed