Methodological aspects of teaching German as a pluricentric language - Karpik, Mykola (Vestnik za tuje jezike, 2023)
Prispevek proučuje metodološke vidike poučevanja nemščine kot pluricentričnega jezika, s posebnim poudarkom na vlogi avstrijske različice. Teorija pluricentrizma zagovarja stališče, da v različnih nemško govorečih državah obstajajo enakovredne nacionalne različice nemščine, katerih raziskovanje je zelo pomembno, saj združuje področja jezikoslovja, etnolingvistike in kulturnih študij ter tako omogoča boljše razumevanje jezikovnih pojavov z antropocentričnega stališča. Pomemben vidik proučevanja nacionalnega jezika in njegovih različic je analiza narodovega svetovnega nazora in delovanja etnično zaznamovanega besedišča. Učbeniki za pouk nemščine kot tujega jezika pogosto ne upoštevajo pravil in značilnosti avstrijske nemščine, čeprav so razlike med nacionalnimi različicami nemščine prisotne na vseh jezikovnih ravneh.Več raziskovalcev se je posvetilo proučevanju različic nemškega jezika, zlasti avstrijske nemščine, z vidika slovničnih, pragmatičnih in fonoloških posebnosti ter vloge v različnih slogih in okoliščinah. Med neraziskane pojave pa še vedno sodijo jezikovni procesi, ki vplivajo na besedišče v avstrijski nemščini, funkcionalna zmogljivost avstrijacizmov (izrazov, značilnih za av-strijsko nemščino) v primerjavi s standardnimi sopomenkami v visoki nemščini ter vpliv avstrijske jezikovne politike in medijev na jezikovne procese. V raziskavi smo analizirali avstrijacizme, ki smo jih našli v slovarjih. Preverili smo njihovo rabo v avstrijskih časopisih in se pri tem osredotočili na njihove leksikalne in semantične prvine. Nato smo jih razvrstili v tri skupine: izključno avstrijski izrazi, semantični avstrijacizmi, ki imajo v Avstriji drugačen pomen kot drugje, ter leksikalni avstrijacizmi, ki v Avstriji nadomeščajo sopomenke iz drugih različic nemščine. V prispevku predstavljamo rezultate analize, pri čemer izpostavljamo tematska polja, ki so v avstrijski različici zelo izrazita; mednje sodita polji gastronomije in menedžmenta/upravljanja.Razumevanje metodoloških vidikov poučevanja nemščine kot pluricentričnega jezika in upoštevanje avstrijske različice je za učitelje nemščine ključno. S prepoznavanjem jezikovnih posebnosti avstrijske nemščine in njihovim vključevanjem v jezikovna učna gradiva lahko pedagogi zagotovijo celovitejši in natančnejši prikaz jezika, kar omogoča učinkovito učenje jezika in razvoj medkulturnih kompetenc
Keywords: Austriacisms; Austrian variant of German; avstrijacizmi; avstrijska nemščina; nemščina; pluricentric language; pluricentrični jezik; učenje tujih jezikov