Namen in uporaba mednarodne baze podatkov o materialih v avtomobilski industriji - Sečnjak, Marko (Strojniški vestnik, 2005)
Prispevek opisuje mednarodno bazo podatkov o materialih (MBPM - IMDS), vgrajenih v osebna vozila, ki je nastala na pobudo združenja nemskih proizvajalcev avtomobilov, z namenom obvladovanja zgradbe avtomobila z vidika okoljevarstvenih zahtev. Izhodisče zanjo so zakonska določila in prostovoljna odločitev avtomobilskih proizvajalcev, da bo mogoče čim večji delež avtomobilov reciklirati. V opisano bazo vnašajo proizvajalci surovin in sklopov podatke o kemični sestavi uporabljenih materialov, kar omogoča proizvajalcem avtomobilov učinkovito analizo njihove sestave. Ta analiza omogoča identifikacijo vgrajenih skodljivih snovi in njihov polozaj v izdelkih, kar proizvajalcem olajša definiranje popravnih ukrepov za zmanjšanje deleza le-teh. Opisan je primer vnosa podatkov v sistem, trenutno stanje uporabnosti in predvidevanja o nadaljnjem razvoju sistema. Analiza sistema je bila narejena v podjetju SG Automotive d.o.o., ki dobavlja elektronske sklope avtomobilski industriji, na primeru dvesto štirinajstih vnosov, ki jih je to podjetje dobilo od svojih dobaviteljev, in dvesto devetindvajsetih vnosov, ki jih je isto podjetje poslalo svojim kupcem. Poleg omenjene analize je bilo izvedeno se izobraževanje v petintridesetih slovenskih, enem avstrijskem in enem nemškem podjetju, ki uporabljajo to bazo na zahtevo svojih kupcev. Izkušnje za analizo so bile pridobljene na delovnih seminarjih v skupini Schefenacker, ki ima 40-odstotni delež v svetovni proizvodnji zunanjih ogledal za avtomobile.
Keywords: industrija avtomobilska; materiali; IMDS; environmental protection; varstvo okolja; reciklaža; automotive industry; avtomobilska industrija; avtomobili; recikliranje; baze podatkov