The principles of child-centred migrant integration policy - Gornik, Barbara (Annales. Series historia et sociologia, 2020)
Članek obravnava temeljna načela otrokosrediščnega pristopa k oblikovanju integracijskih politik za otroke priseljence. V uvodnem delu povzema izhodišča teorije Carol Lee Bacchi, ki k analizi politik pristopa na osnovi vprašanja: Kaj je predstavljeno kot problem? V skladu z njenim pristopom besedilo zagovarja, da je otrokosrediščna politika integracije priseljencev politika, v kateri sta participacija in zastopanje otrok glavni značilnosti in načeli njene konceptualne zasnove (na čem temelji), njenega delovanja (kako se razvije in kako deluje) in njene usmeritve (kakšni so njeni nameni). Članek argumentira, da je pri oblikovanju otrokosrediščne politike integracije priseljencev potrebno dati poudarek na (1) vednost (knowledge) pridobljeno v skladu z otrokosrediščnimi metodami, (2) zagotavljanje dobrobiti otrok, (3) spodbujanje sodelovanja otrok pri razvoju politike, (4) spodbujanje participacije otrok v širšem družbenem kontekstu in (5) izvajanje otrokosrediščnega izobraževanja. Temeljna predpostavka članka je, da je otrokosrediščni pristop k politiki integracije otrok priseljencev nujen, če želimo odgovoriti na trenutne potrebe otroka ter prispevati k njegovemu občutku varnosti, pripadnosti in sprejetosti, ki je v procesu integracije ključen.
Keywords: child-centred approach; children participation; education; integracija; integracijska politika; integration; integration policy; migracije; migrant children; migration; otrokosrediščni pristop; participacija otrok; priseljeni otroci; vključevanje