Rak mod - znanje in stališča mladih moških - Lokar, Katarina (Obzornik zdravstvene nege, 2001)
Članek predstvlja rezultate raziskave o znanju in stališčih mladih moških o raku mod. V uvodu je obravnavana problematika raka mod. Osnovni cilji raziskave so ugotoviti, koliko mladi moški vedo o raku mod, kakšna stališča imajo o raku na modih, v kolikšni meri poznajo in izvajajo samopregledovanje mod in ali so motivirani za razširitev znanja s tega področja. V raziskavi je sodelovalo 42 mladih moških. Podatki so bili zbrani s pomočjo anketnega vprašalnika in obdelani z deskriptivno statistično metodo. Rezultati raziskaveso pokazali pomanjklilo znanje udeležencev o raku mod, polovica sodelujočih je imela pozitivno stališče do problematike raka na modih tretjinapa nevtralno stališče, dve tretjini sodelujočih je že slišalo za samopregledovanje mod, od tega ga je ena tretjina tudi izvajala, večina sodelujočih pa je bila zelo motivirana za poglabljanje znanja o raku na modih in o samopregledovanju mod.
Keywords: Health education; man; moški; rak (medicina); Self-examination; Testicular neoplasms; zdravstvena vzgoja