Phytosociological analysis of riverine forests in the Vipava and Reka Valleys (southwestern Slovenia) - Dakskobler, Igor (Folia biologica et geologica, 2016)
Po standardni srednjeevropski metodi smo fitocenološko raziskali obrežne gozdove ob rekah Vipavi, Lijaku, Branici, Raši in Reki s pritoki v jugozahodni Sloveniji in jih primerjali s podobnimi logi vzdolž nekaterih drugih slovenskih rek (Soče, Save Bohinjke, Krke, Mirne, Save, Rašice, Drave, Mure in Dragonje) in s podobnimi združabmi v Avstriji in severovzhodni Italiji. Na podlagi te primerjave smo opisali naslednje sintaksone: Lamio orvalae-Salicetum albae ass. nov., z dvema novima subasociacijama: -caricetosum pendulae in -ranunculetosum lanuginosae, Lamio orvalaeAlnetum glutinosae ass. nov. Ornithogalo pyrenaici-Carpinetum betuli lamietosum orvalae subass. nov. in PseudostellarioCarpinetum betuli leucojetosum aestivi subass. nov
Keywords: fitocenologija; phytosociology; sistematika; Slovenia; Slovenija; Vipava Valley; Vipavska dolina