Presaditev ledvice kot sodobno zdravljenje otrok s končno ledvično odpovedjo - Novljan, Gregor (Medicinski razgledi, 2005)
Število otrok, zdravljenih zaradi končne ledvične odpovedi (KLO), se v zadnjemdesetletju povečuje. Kljub temu je pojavnost novo odkritih otrok in mladostnikov s KLO izrazito manjša kot pri odraslih. V zadnjih letih se rezultati presaditve ledvice pri otrocih izboljšujejo in približujejo tistim pri odraslih. Izboljšanje rezultatov presaditve je posledica boljšega poznavanja dejavnikov, ki vplivajo na preživetje presadka in napredka na področju imunosupresivnega zdravljenja. Presaditev ledvice je danes izborni način zdravljenja otrok s KLO. V sklopu imunosupresivnega zdravljenja je v zadnjih letih tudi pri otrocih vse bolj priljubljeno indukcijsko zdravljenje sprotitelesi. Raziskave na področju imunosupresivnega zdravljenja so usmerjenepredvsem v nadomeščanje zdravil s pomembnimi stranskimi učinki (steroidi, ciklosporin). Nesodelovanje bolnikov pri jemanju predpisanih zdravil je eden od pomembnih razlogov za kronično zavrnitev presadka, kar je najpogostejši razlog za slab uspeh presaditve pri otrocih in mladostnikih. Strah pred kozmetičnimi stranskimi učinki imunosupresivnega zdravljenja pomembno vpliva na sodelovanje in je še najbolj izražen pri mladostnicah. Skrbza ustrezno rast je ena od prednostnih nalog pri obravnavi otrok in mladostnikov s končno ledvično odpovedjo. Novi brez-steroidni imunosupresivni protokoli, bi lahko izboljšali rast po presaditvi ledvice. Sodobno imunosupresivno zdravljenje je pomembno zmanjšalo število akutnih zavrnitvenih reakcij. Hkrati se je povečalo število virusnih in bakterijskih okužb po presaditvi. Okužbe so najpogosteje navedeni razlogi za smrt otrok s presajeno ledvico. Pri adolescentih in mladih odraslih, ki imajo kronično ledvično bolezen od otroštva, pa predstavljajo glavni zaplet srčno-žilne bolezni.
Keywords: Imunosupresivi; Kidney Failure, Chronic; Kidney Transplantation; Ledvica, odpoved kronična; Ledvica, presaditev; Graft Survival; Immunosuppressive Agents; Otrok, razvoj; Child Development; Vsadek, preživetje; Otrok; Child; Preživetje, analiza; Prognosis; Prognoza; Survival Analysis; Starostni faktorji; Age Factors; ledvične bolezni; kronična ledvična odpoved; otroci; presajanje organov; therapy; zdravljenje