Chemical properties of Terminalia catappa wood - Acheampong, Richmond (Les (Ljubljana), 2024)
Gozdovi Gane se zaradi prevelike odvisnosti od tradicionalnih lesnih vrst in velikih potreb po lesnih izdelkih za gradbeništvo hitro krčijo. Namen te študije je določiti kemijske lastnosti lesa vrste Terminaliacatappa in njen potencial za uporabo v gradbeništvu. Za raziskave smo uporabili tri odrasla drevesa vrste Terminalia catappa s premerom v prsni višini nad 40 cm. Za različne teste je bilo uporabljenih 160 vzorcev ali ponovitev. Kemijske lastnosti vzorcev smo preučili v skladu s TAPPI standardi. Študija je pokazala, da je bila vsebnost celuloze in hemiceluloz večja v beljavi kot v jedrovini in večja v vejah kot v deblu. Vsebnost lignina in ekstraktivov je bila višja v jedrovini kot v beljavi in višja v deblu kot v vejah. Osnovna gostota beljave je bila od 473 do 649 kg/m3, jedrovine pa od 444 do 579 kg/m3, pri čemer je bila najvišja v spodnjem delu debla, najnižja pa v vejah. Razlike v gostoti lesa kažejo, kako pomembno je upoštevati lastnosti lesa iz različnih delov drevesa, za najboljšo možno uporabo. Študija nakazuje tudi primernost lesa za konstrukcijske in nekonstrukcijske uporabe. Te ugotovitve so pomembne za strategijo trajnostnega gospodarjenja z gozdovi in spodbujajo uporabo lesa manj znanih lesnih vrst za pokrivanje potreb po lesu.
Keywords: branchwood; cellulose; celuloza; ekstraktivi; extractives; hemicellulose; hemiceluloze; les; les debla; les vej; lignin; stemwood; Terminalia catappa; wood