Red deer (Cervus elaphus) bark stripping on spruce with regard to spatial distribution of supplemental feeding places - Jerina, Klemen (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2008)
Poškodbe gozdov, ki jih zaradi hranjenja z drevesno skorjo povzročajo jelenjad in nekatere druge vrste velikih rastlinojedov, so v mnogih delih sveta resen ekološki in ekonomski problem. Pogosto se ga skuša reševati z zimskim dopolnilnim krmljenjem, katerega učinki pa niso preučeni. V raziskavi,ki je potekala na Pohorju in je zajemala prek 2.300 dreves, smo z logistično regresijo analizirali vplive krmljenja in številnih drugih dejavnikov na pojavljanje poškodb smreke zaradi lupljenja. Pojavljanje poškodb je odvisno od oddaljenosti od gozdnega roba, gostote, starosti in vrstne pestrosti sestojev, nagiba in ekspozicije terena in gostote jelenjadi, proti pričakovanjem pa ne od oddaljenosti od krmišč; poškodovanih je bilo kar 35 % smrek. Zlasti so poškodovani mlajši, čisti, gosti smrekovi sestoji, saj so zaradi ugodnih varovalnih in mikro-klimatskih razmer (plitvejša snežna odeja, višje efektivne temperature) priljubljen zimski habitat jelenjadi, v katerem pa razen skorje skoraj ni hrane. Za preprečevanje poškodb zato svetujemo močnejša redčenja takih sestojev. S krmljenjem je verjetno škode mogoče zmanjšati le izjemoma, kadar z njim živali odtegnemo na manj občutljiva območja, sicer pa rabo tega ukrepa zaradi drugih negativnih učinkov v splošnem odsvetujemo.
Keywords: Cervus elaphus; jelenjad; krmljenje; Picea abies; poškodbe gozdov; smreka